Парата в питата за Бъдни вечер символизира златото, което било

...
 Парата в питата за Бъдни вечер символизира златото, което било
Коментари Харесай

Защо търсим парата в питката на Бъдни вечер?

 

Парата в питата за Бъдни вечер символизира златото, което било принесено на Иисуса Христа от мъдреците, разкри ставрофорен иконом Кирил Попов, енорийски духовник в катедралния храм „ Св. Неделя “ в София.

„ Бъдни вечер е последният от 40-дневните Коледни пости. Това е един от най-важните фамилни празници. Той е отдаден на дома, само че и на преселилите се във вечността наши роднини. На доста места у нас вечерята се подрежда не на маса, а на пода върху плява и месали в спомен на Витлеемските ясли, в които се е родил Христос. Трапезата е отрупана единствено с постни ястия. Изобилието тук се асоциира в съзнанието на българина с бъдещото изобилие от всичко, поставено на трапезата. На нея наложително би трябвало да има прясно изпечен самун – боговица, вечерник или коледник със забъркана в него пара “, изясни свещеникът в изявление за Агенция " Фокус ".

Той обърна внимание, че обичайните ястия през довечера са: сарми (символизират пелените), варен боб, пълнени чушки, лук, чесън, ябълки, тиквеник, ошав, мед, орехи, вино и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР